Αντιπροσωπεία του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ, αποτελούμενη από τη Γενική Γραμματέα Σκεύη Κουκουμά και τη Χαραλαμπία Μολέσκη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου, συμμετείχε στο 8ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Αριστερών, Πρασίνων και Προοδευτικών Δυνάμεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε κάτω από το σύνθημα «Για Ειρήνη, Κοινωνική και Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη», στη Βουδαπέστη, από τις 8 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Στο φόρουμ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από κόμματα και οργανώσεις της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και της ευρύτερης Αριστεράς στην Ευρώπη.
Το φόρουμ πραγματεύτηκε θέματα όπως τα προβλήματα των εργαζομένων στην Ευρώπη, τη θέση των νέων για τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, την άνοδο της ακροδεξιάς, τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, τα γυναικεία ζητήματα, τα προβλήματα που επιφέρουν στους λαούς της Ευρώπης τα μέτρα λιτότητας της ΕΕ και πολλά άλλα.
Η Γενική Γραμματέας της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά, συμμετείχε ως ομιλήτρια σε δύο πάνελ κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας. Το πρώτο πάνελ είχε ως τίτλο «Οικοδομώντας μια Ευρώπη ειρήνης και αλληλεγγύης σε έναν πολυπολικό κόσμο», στο όποιο εμβάθυνε στη σημασία των προοπτικών που μπορεί να αποφέρουν τα φύλα στην οικοδόμηση της ειρήνης, παρουσιάζοντας το έργο και τις προσπάθειες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΟΔΓ), όπου η ΠΟΓΟ κατέχει θέση αντιπροεδρίας, για την ένταξη των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες.
Κατά τη διάρκεια της εισηγητικής της ομιλίας αναφέρθηκε στη γενοκτονία που βιώνει καθημερινά ο παλαιστινιακός λαός και συγκεκριμένα οι γυναίκες της Παλαιστίνης, στη συνεχή και αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και την επιλεκτική εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στο έργο που τελούν η ΠΟΔΓ μαζί με το UN WOMEN για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών. Κλείνοντας, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να δεσμευτούν στην οικοδόμηση μιας Ευρώπης ειρήνης και αλληλεγγύης, όχι ως σλόγκαν αλλά ως κατευθυντήρια αρχή.
Το δεύτερο πάνελ είχε ως τίτλο «Φεμινιστική Συνέλευση», κάτω από τη γενική θεματολογία του οποίου η Σκεύη Κουκουμά εξήγησε πώς ο πόλεμος επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, δίνοντας έμφαση στα θύματα βιασμών κατά την περίοδο ενός πολέμου και συγκεκριμένα στην περίπτωση της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως περίπου το 90% των θυμάτων πολέμου είναι άμαχοι, ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά.
Το 2023 το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ο αριθμός των περιπτώσεων σεξουαλικής βίας που σχετίζονται με συγκρούσεις που αναφέρθηκαν από τον ΟΗΕ αυξήθηκε κατά 50%. Επιπλέον, ο αριθμός των κοριτσιών που πλήττονται από σοβαρές παραβιάσεις σε καταστάσεις σύγκρουσης αυξήθηκαν κατά 35%. Οι δράστες σεξουαλικής βίας και οι ηγέτες που είτε ανέχονται είτε ενθαρρύνουν τέτοια περιστατικά πρέπει να λογοδοτήσουν, με την επιδίωξη της απόδοσης δικαιοσύνης.
Η συν. Σκεύη συνέχισε αναφέροντας ότι παρά τις εκστρατείες που στοχεύουν στην προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην πρόληψη των συγκρούσεων, την επίλυση και την αποκατάσταση μετά τη σύγκρουση, καθώς και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, η τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια δείχνει στασιμότητα και οπισθοδρόμηση σε βασικούς τομείς. Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις προσπάθειες είναι η αυξανόμενη αντίδραση κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων.
Αντίθετα, οι τρέχουσες πολιτικές επικεντρώνονται στην επέκταση των αμυντικών προϋπολογισμών πέραν του 2% του ΑΕΠ σε κάθε χώρα. Κλείνοντας, τόνισε πως οι επενδύσεις σε στρατιωτικές τεχνολογίες δεν είναι ο δρόμος για τη διαρκή ειρήνη, αντίθετα συμβάλλουν στην κλιμάκωση των συγκρούσεων.
Με το τέλος του φόρουμ ετοιμάστηκε η τελική Διακήρυξη του 8ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Πρασίνων και Προοδευτικών Δυνάμεων, η όποια υπογραμμίζει την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη, δημόσια πρόνοια και δίκαιη κατανομή του πλούτου, μέσα από την ενίσχυση καθολικών δημοσίων υπηρεσιών και δημόσιας ιδιοκτησίας των πόρων, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, προσιτή στέγαση και καθολική υγειονομική περίθαλψη.
Η κλιματική κρίση αναγνωρίζεται ως επείγουσα κατάσταση, απαιτώντας άμεση δράση και δίκαιη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2040, με φιλόδοξους στόχους. Προωθείται η ειρήνη μέσω της απόρριψης της στρατιωτικοποίησης, του ΝΑΤΟ και της υποστήριξης ειρηνικών διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό συγκρούσεων, ενώ εκφράζεται αλληλεγγύη προς τους καταπιεσμένους λαούς, όπως οι Παλαιστίνιοι, οι Σαχάραουι και οι Κούρδοι.
Επιπλέον, τονίζεται η ανάγκη για ισότητα φύλων, ολοκληρωμένη νομοθεσία κατά της έμφυλης βίας και αναγνώριση των δικαιωμάτων LGBTQIA+, καθώς και η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στις προοδευτικές δράσεις. Επίσης, καταδικάζεται η άνοδος της ακροδεξιάς ως απειλή που βασίζεται στην ξενοφοβία, τον μισογυνισμό και τον αυταρχισμό, ενώ υποστηρίζονται στρατηγικές με επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικολογική βιωσιμότητα.
Τέλος, δεσμεύεται για διοργάνωση μιας παγκόσμιας διάσκεψης για την ειρήνη και την αλληλεγγύη, με στόχο την προώθηση κοινωνικών και οικολογικών πολιτικών και την αντίσταση στις πολιτικές λιτότητας, διαμορφώνοντας ένα όραμα για μια δίκαιη, ειρηνική και βιώσιμη Ευρώπη.
Χαραλαμπία Μολέσκη, μέλος Γενικού Συμβουλίου στο Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ