Kun lukee uutisia therian-lapsista, on pidettävä mielessä, että lapsia ja nuorisoa on pilattu maailman sivu. Tässä artikkelissa listataan seitsemän ilmiötä, joilla aikuisia on peloteltu.
TIINA SOMERPURO
– Sanon ihan suoraan, että mielestäni eläimet kuuluvat Korkeasaareen. Vanhemmat saavat katsoa tässä peiliin, sanoi Aki Manninen therian-lapsista tuoreessa Iltalehden haastattelussa.
Eläimiksi enemmän ja vähemmän itsensä kokevat lapset ovat olleet median huolenaiheena viime päivinä. On kuitenkin syytä muistaa, että aiemminkin on ollut ilmiöitä, jotka ovat vaikeuttaneet lasten koulunkäyntiä tai vieneet nämä syvemmälle turmioon.
Iltalehti listasi seitsemän aiempaa kohuilmiötä. Lista on laadittu pilke silmäkulmassa, joten juttua ei kannata ottaa liian vakavasti.
Muistatko nämä?
1. Väärin pukeutuminen
Nuorisomuoti on ollut lasten ja nuorten pilalle menemisen kestoaihe. Ymmärrettävästi syynä on ollut usein pohjoisen kylmä talvi, mutta toisinaan muoti on ollut liian paljastavaa, liian peittävää tai muuten käsittämätöntä.
Helsingin Kaupunginmuseo
Roni Lehti
2. Elvis
Rockin kuningas Elvis Presley villiinnytti faninsa lanteenliikkeillään. Näkyä pidettiin sen verran moraalittomana, että Elvistä kuvattaessa leikattiin näkyviin pelkkä yläruumis. On epäselvää, miten paljon nuorison moraalia Elvis ennen tätä ehti turmella ja mitkä sen pitkäaikaiset vaikutukset olivat. Myöhemmin turmelevaa vaikutusta on nähty niin Dingolla kuin rap-musiikilla.
3. Saatananpalvonta
Kun Suomen alueet vielä kuuluivat Ruotsille, elettiin suurten noitavainojen aikaa. 1600-luvulla käräjille haastettiin yhtä jos toista kansalaista, jonka paikalliset lapset olivat nähneet Paholaisten pidoissa. Myöhemmin kävi ilmi, että todistajanlausunnoissa oli kyse valehtelusta tai joukkoharhasta. Paljon myöhemmin, 1990-luvulla, saatananpalvontapaniikki sai Suomessa erikoisia kierroksia. Yksi erikoisimmista tapauksista oli, kun Poliisi-tv tutki Ville Valon yhteyttä saatananpalvojiin Provinssirockissa 1998.
4. Pokémon
Pokémon oli suuri menestys lasten keskuudessa vuosituhannen taitteessa. Tv-sarjaa kuitenkin syytettiin läpeensä kaupalliseksi. Osiin kouluista ei saanut viedä Pokémon-kortteja, koska ne vetivät liian paljon huomiota itseensä. Eräs kohu liittyy myös epilepsiavaaraan. Sarjan 38. jakso sisälsi efektejä, jotka aiheuttivat Japanissa epileptisiä oireita yli 700 ihmiselle. Pääosa heistä oli lapsia. Jaksoa ei ole koskaan esitetty uudestaan.
imago sport
5. Naisihanne
Aina on ollut vaikeaa olla tyttö ja nainen. Kaikenlaisia naisihanteita on ollut liikenteessä, ja usein on vahdittu tarkkaan, mitkä ilmiöt tuottavat huonoa naisihannetta. Spice Girls sai 1990-luvulla vastaansa Britannian keltaisen lehdistön, joka esitti, että raskaana olevat tyttöbändin parikymppiset jäsenet olivat huono roolimalli saarivaltakunnan teinitytöille. Ei tarvitse olla aito nainen saadakseen vastaansa kritiikkiä. Muoviset Barbie ja Bratz -nuket ovat saaneet kritiikkiä epärealistisista kropan mittasuhteistaan. On mietitty, aiheuttavatko ne leikkiville lapsille ulkonäköpaineita.
ZumaWire / MVPHOTOS
6. Kirjallisuus
Ennen kuin kirjat yleistyivät, ajateltiin, että liika lukeneisuus saattoi tehdä lapsista liian hienoja. Kirjoihin haaskattu aika oli pois peltotöistä ja milloin mistäkin. Kirjat levittivät myös vaarallisia ajatuksia. Nuoren Wertherin kärsimykset sysäsivät nuoria miehiä väitetysti epätoivoisiin lopullisiin tekoihin. Sieppari ruispellossa houkutteli taas väitetysti rikollisille poluille. Harry Potteriakin on syytetty lasten houkuttelemisesta noituuteen.
7. Aku Ankka
Suomalaisten lempiankan housuttomuudesta tuli puheenaihe 1970-luvulla. Ja millainen sellainen! Uutinen paljastui lopulta ankaksi. Helsingin nuorisolautakunta päätti lopettaa vuonna 1977 Aku Ankan viemisen kaupungin nuorisotiloihin, sillä rahat olivat tiukalla. Vitsi lähti kuitenkin käsistä ja pian maailmalla pidettiin totena, että hahmon housuttomuus oli syynä tilauksen katkaisemiseen. Kemin kaupunginhallitus lopetti tilauksen 1974 toisista syistä: Aku oli heidän mielestään liian länsimaalainen.
Lähteet: Yle Elävä Arkisto