Încă o apocalipsă. Într-un mod aproape de patologic, aproape toți iubim știrile apocaliptice. Personal nu sunt mare fan al apocalipselor ce apar în fiece zi. Fie ele cu dată exactă sau aproximativă, totla modul ilar le tratez, de exemplu pe acelea cu asteroizi, comete care se îndreaptă spre pământ.
Una „care face toți banii” superbă de tot a apărut zilele trecute: cică un asteroidul cu lățimea de o sută de metri ajunge în topul listelor de risc de impact după ce a fost observat în decembrie de un telescop automat, scrie The Guardian.
„Un asteroid cu lățimea de 100 de metri a declanșat proceduri globale de apărare planetară pentru prima dată după ce observațiile telescopului au arătat că se poate ciocni cu Pământul în 2032.
Asteroidul 2024 YR4 a fost observat de un telescop automat din Chile pe 27 decembrie anul trecut, dar de atunci a ajuns în fruntea listelor de risc de impact menținute de agențiile spațiale americane și europene.
Pe baza măsurătorilor adunate până acum, asteroidul are o șansă de 1,3% să se ciocnească de Pământ pe 22 decembrie 2032 sau, altfel spus, o probabilitate de aproape 99% să treacă fără incidente.”, arată sursa citată.
„Cel mai probabil, acesta va trece inofensiv”, a spus Colin Snodgrass, profesor de astronomie planetară la Universitatea din Edinburgh. „Doar că merită puțin mai multă atenție cu telescoapele până când putem confirma asta. Cu cât urmăm mai mult orbita lui, cu atât mai precise devin previziunile noastre viitoare ale traiectoriei sale.”
Asteroidul ocupă locul trei pe Scala Torino Impact Hazard , indicând o întâlnire apropiată care merită atenția astronomilor, deoarece există o șansă de 1% sau mai mare de o coliziune în următorul deceniu care ar provoca „distrugere localizată”. Scara Torino variază de la zero, când nu există niciun risc, până la 10 când o coliziune este sigură și reprezintă o amenințare pentru viitorul civilizației așa cum o cunoaștem.
Gareth Collins, profesor de științe planetare la Imperial College London, a spus că o creștere a monitorizării obiectelor din apropierea Pământului va face detecțiile precum asteroidul 2024 YR4 mult mai frecvente. „În această etapă, cel mai bun lucru de făcut este să continuăm urmărirea asteroidului cât mai mult posibil, astfel încât să putem prezice traiectoria cu mai multă încredere”, a spus el.
Detectarea asteroidului a activat două grupuri globale de răspuns la asteroizi aprobate de ONU. Rețeaua internațională de avertizare privind asteroizii a intrat în acțiune pentru a face observații suplimentare ale asteroidului și pentru a reduce incertitudinile pe orbita lui. Grupul consultativ de planificare a misiunilor spațiale a fost de asemenea alertat. Ei ar propune orice plan de intervenție, poate prin devierea asteroidului cu o navă spațială de interceptare, o tehnică testată în misiunea Dart a NASA.
Asteroidul se îndepărtează acum de Pământ aproape în linie dreaptă, ceea ce face dificil pentru astronomi să-și determine orbita cu mare precizie. Astronomii își propun să facă observații mai detaliate în următoarele luni înainte ca stânca să dispară din vedere. Dacă aceste măsurători nu exclud un impact în 2032, asteroidul va rămâne probabil pe listele de risc ale agențiilor spațiale până când va reveni la vedere în 2028.
Cu alte cuvinte o nouă apocalipsă stă să bată la ușa umanității.
Sursa text și foto: https://www.theguardian.com/science/2025/jan/30/; Ilustrație: Nasa/Johns Hopkins/Zuma Press Wire/Rex/Shutterstock/.