Τους δικούς τους ξεχωριστούς φακέλους διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030 κατέθεσαν οι δύο φορείς της Λεμεσού. Το «Λεμεσός 2030» και ο Δήμος Κουρίου βρίσκονται πλέον σε στάση αναμονή, αγωνίας και μεγάλων προσδοκιών για το αποτέλεσμα. Αν δηλαδή θα διατηρήσουν την υποψηφιότητά τους και στον επόμενο γύρο.
Για το «Λεμεσός 2030», όπως επισημαίνουν οι συντελεστές του, μια μεγάλη πορεία δύο ετών που περιελάμβανε την πρώτη φάση του διαγωνισμού, έκλεισε τον κύκλο της με σημαντικά βήματα προσέγγισης της κοινότητας, σε ένα εγχείρημα δύσκολο μεν, αλλά καθ’ όλα ουσιώδες: να απαντήσει δηλαδή στο ερώτημα «Ποια εν η Λεμεσός σου;» και «να φανταστεί μια πόλη το 2030 στην ευρωπαϊκή της διάσταση, που θα διατηρεί συνάμα τον αυθεντικό της χαρακτήρα».
Στο διάστημα αυτό έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις με την κοινωνία των πολιτών μέσα από ομάδες εστίασης, έγινε καταγραφή απόψεων για την πόλη, τον πολιτισμό και τους χώρους που αυτός εξυπηρετεί, έγινε ουσιαστικός διάλογος με μικρούς και μεγάλους μαθητές, χαρτογράφηση της πολιτιστικής δραστηριότητας της Λεμεσού. Μερικές μόνο από τις δράσεις που η υποψήφια πόλη έφερε εις πέρας.
«Το όραμά μας για μια δυναμική, συμπεριληπτική και πολιτιστικά πλούσια Λεμεσό έρχεται πια ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη πραγματικότητα, εγχείρημα που δεν θα καταφέρναμε ποτέ χωρίς τη δική σου συμβολή», αναφέρει η ομάδα του «Λεμεσός 2030», επισημαίνοντας ότι καθ’ óλη τη διάρκεια του 2024 η συμμετοχικότητα βρισκόταν στην καρδιά κάθε πρωτοβουλίας. «Καλλιτέχνες, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, οι ίδιες οι λεμεσιανές και λεμεσιανοί έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της υποψηφιότητας της Λεμεσού. Οι φωνές, οι ιδέες, οι προβληματισμοί και τα όνειρά τους για την πόλη δημιούργησαν τη βάση της πρότασής μας. Μαζί, χτίσαμε την ιδέα του φακέλου, έναν δυναμικό και συμπεριληπτικό οδικό χάρτη για το μέλλον της συλλογικής τοπικής και ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας».
Από την πλευρά του ο Δήμος Κουρίου, με την ολοκλήρωση και την κατάθεση του φακέλου της δικής του υποψηφιότητας, θεωρεί ότι η όλη διαδικασία έχει ήδη αποδώσει «πολύτιμα εργαλεία» για την πολιτιστική ανάπτυξη του δήμου, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία για την έκβαση του εγχειρήματος.
Παράλληλα, σύμφωνα και με τον δήμαρχο Παντελή Γεωργίου έχει εκπονηθεί μια στρατηγική πολιτιστικής ανάπτυξης από τον Οργανισμό KOURION2030 που ιδρύθηκε για την υποστήριξη της υποψηφιότητας, την οποία έχει υιοθετήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα εφαρμοστεί ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης της υποψηφιότητας. Η στρατηγική, με προϋπολογισμό περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί κατά τον δήμαρχο βασικό στοιχείο για την περαιτέρω ενίσχυση του δήμου ως πολιτιστικού φορέα, με όραμα να καταστεί «φάρος πολιτισμού» για ολόκληρη την Κύπρο.
Η συμμετοχή των δημοτών καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας εκτιμάται ότι ήταν εντυπωσιακή, καθώς η συμμετοχή του κόσμου στο όλο εγχείρημα ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Ο Δήμος Κουρίου αποφάσισε να διατηρήσει σε λειτουργία τον Οργανισμό KOURION2030, με σκοπό να συνεχίσει να προωθεί πολιτιστικές πρωτοβουλίες, έργα και εκδηλώσεις, καλύπτοντας τα κενά που παρατηρούνται σήμερα στην περιοχή.
Ο δήμαρχος Κουρίου, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος για τις πιθανότητες να κερδηθεί ο τίτλος. «Οι προτάσεις μας είναι καινοτόμες και διαφορετικές από ό,τι έχουμε συνηθίσει στην Κύπρο, συνδυάζοντας δράσεις και υποδομές που δίνουν στην περιοχή ένα χαρακτήρα ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί πως σε περίπτωση που προκριθούν στον επόμενο γύρο είτε ο Δήμος Κουρίου είτε ο Δήμος Λεμεσού, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων της ευρύτερης Λεμεσού που διεκδικούν το χρίσμα. Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις του Δήμου Κουρίου, από το αρχικό στάδιο, περιλαμβάνουν δράσεις που μπορούν να επεκταθούν σε ολόκληρη την επαρχία Λεμεσού, όπως στα Κρασοχώρια και σε άλλους δήμους.