Vi har skrevet om dem i 2024. Nå tror vi disse ferske norske artistene vil slå gjennom for fullt i året som kommer.
Vi går inn i et spennende år for norsk musikk, med en rekke artister som for alvor vil kunne prege både det brede feltet, og få gjennomslag i sine respektive subsjangre. Fra hip hop og RnB, til pop, viser og punk. Her er 12 av artistene vi har anmeldt eller skrevet om i året som har gått, og som vi har gode grunner til å glede oss til å se mer av i 2025.
ULD
Vokalist Une Lorentze Onarheim, pianist Lucia Andreadatter Utnem og trekkspiller Dagny Braanen Lindgren utgjør ULD, og fra de smøg seg ut i offentligheten på forsommeren har atskillige godord blitt spunnet rundt trioen. Fullt fortjent. Med sjangeroverskridende visepop som utgangspunkt skaper de så vakre og eteriske sanger at det nesten gjør vondt. Samtidig er det både styrke og torner i alt det fortryllende og harmoniserende når de for eksempel tolker Gunvor Hofmos sterke dikt «Fra en annen virkelighet», som også var hovedsang på EP-en fra i høst. Den nye vinterlåten «Jeg skal finne deg» bærer bud om at 2025 blir gjennombruddsåret for Oslo-trioen.
Ari Bajgora
Han ble oppdaget allerede som 11-åring, men det er først nå den 20-årige rapperen fra Grünerløkka i Oslo begynner å ta av. Prisen som Årets gjennombrudd på P3 Gull i 2024 lader opp mot det som er garantert fullt breddeformat for Ari Bajgora i 2025. Låter som hiten «Situasjon», «Utested» og Trine Skei Grande-«bangeren» «Big Steppa», samt evnen til å samarbeide godt med de beste (Tyr, Tommy Tee, Siyabång blant andre), gjør at han utfordrer Oslos rap-trone. En sjelden skarp tekstsmed, med en kjapp og presisjonssikker vokal kombinert med bøtter av sjarm, gjør han til en «player» for 2025.
Les også intervju med Ari Bajgora: – Jeg vil samle Norge
Most Likely Marlin
Under navnet Most Likey Marlin ble Malin Isabel Disco Guleng en av disse artistene som ble snakket om allerede før første låt var sluppet. Vi har sett henne på scenen i bandet til Bo Milli, men i løpet av et drøyt år har Guleng med eget band krysset av for både Øya, en rekke festivaler, et par nydelige Mikhael Paskalev-produserte singler, samt påmelding til Trondheim Calling i 2025. Hun har også EP på gang. Dette er alternativ pop med strenger og egen bass, en sterk og formidlende vokal og et stort spekter låter fulle av kraft og variasjon. Sjekk ut «My Friend Heather».
Les også: Dette er årets beste norske album i 2024
Klikk9
«Hører på no’bangers og alle roper Klikk9», heter det i Oslo-gruppas «Hva er saken». Og saken er at stadig flere roper på K9, som tross så ferske de er, gjør sitt til at hele Oslo-scenen «bøyer ned». Den opprinnelige fireren i Klikk9 er fra Kjelsås og Bjerke, bydel 9, derav navnet Klikk9, mens inspirasjonen er hentet fra folk fra andre bydeler, framfor alt Undergrunn og Karpe. På Bylarm i høst holdt den da kraftig utvidete klikken leven med en stor katalog uutgitte låter. Kommer halvparten av dem ut med halvparten av den smittsomme energien de viser på scenen, vil det være en ny «klikk» på toppen av Oslo i løpet av året som kommer.
Randi Oline
Årets stjerneskudd-vinner under Bylarm 2024. Randi Oline fra Brøttum i Ringsaker fikk en uventet monsterhit med sin versjon av Cezinandos «Kristoffer Robin», men med sine egne akustiske sanger mellom vise og pop er hun en av landets mest lovende nye artister og låtskrivere: «hennes egne sanger bekrefter at hun har mye annet å fortelle, at hun har en sterkt melodisk teft og et inntrengende uttrykk som kan ta henne langt videre», skrev vi her i Dagsavisen i sin rapport etter Bylarm. Sjekk ut «Hva vi kunne bli» og den nyeste utgivelsen «Demo».
Les også: Ramón med hjerte og smerte i Oslos største tivoli
Tolou
Ida Tolou Kjeldsbergs mye omtalte kontrakt med amerikanske Universal vil kunne bringe henne langt, men det viktigste er at personligheten og stemmen til Tromsø-artisten gjør henne til noe helt for seg selv. Konsertene på Bylarm viste at hun er klar for de store oppgavene, og blandingen av dansbar pop med highlife, afropop og varme karibiske rytmer, gitt navnet «Artic Afropop», kan være en gulloppskrift. Sjekk ut nyeste «A Little Bit Sad», som viser god utvikling fra gjennombruddslåten «Coco».
Se bildene fra Bylarm 2024: Tre kvelder med de neste store i norsk musikk
Vettche
Denne velkledde guttegjengen fra Sandnes og Stavanger har vaket under overflaten en god stund, men med årets EP «Se for deg at det går» fikk de endelig sin boblende og lyse alternative gitarpop på skinnene for alvor. Og de fikk vist seg fram med sine mildt sagt sjarmerende konserter. Dette er hjemmesnekret og tidsaktuell pop på dialekt og med mye vinnende sjarm og smittende refrenger. Bare hør på «Tusen biter».
Rabo
Så langt har RABO, eller Live Rabo Lund-Roland, gitt ut bare en låt. Til gjengjeld er «Talk To Me» et energitrøkk av en poplåt med lave skuldre, organisk trøkk på trommer og strenger og en unik stemme med mye liv i seg, både myk og rå på en og samme tid. Som låtskriver har 24-åringen en god merittliste internasjonalt allerede, og nevner Cyndi Lauper og The Killers som inspirasjonskilder. Det høres.
Naarth
Kun to låter ligger ut fra duoen som nylig skiftet navn fra North til det mer egenklingende Naarth. Men hør på «Hold Me», og du skjønner at Anna Sahara Hjortland og Theresa Elise Nøsen Opoku har mye mer på hjertet. En stilsikker RnB-duo med soul og gospel i bunnen, sterke harmonier og en annerledes inngang til en klassisk sjanger. Hør bare på nyeste «Worthy».
Adama Janlo
Med sin egen forestilling «Ganu Fɔlɔ Donkɛ», eller «Historien om mitt liv» samt flere konserter i 2024, tok Adama Janlo steget opp i en ny divisjon med sin varme, saftige og personlige blanding av soul, blues og RnB. Med gambiske og norske røtter bruker hun egen oppvekst på Sagene i Oslo, familie og erfaringer i tekstene. Hun fikk også Norsk Bluesunions Ung Artist-stipend på Notodden Bluesfestival, og mye av grunnen til dette kan man høre i den nære låten «Bloodline». Nå venter vi på albumet.
Les også: Anmeldelse av nye låter fra Resa Saffa Park og Highasakite, som byr på Emilie Nicolas
Brækkækkel
Navnet oser punk, og dette Trondheimsbandet er helt i front etter året album «Suicidahls», for øvrig deres andre etter at de fylte hele Nidelven full av Dahls pils. Med denne korte, men godt gjennomførte oppfølgeren puster de helter som Hammok og Honningbarna i nakken med stedsspesifikk Buran-hardcore og mye Dahls innabords. Fortsatt passe bajas, men lydbildet er tett, søppelrått og pulstungt, med thrasha hardcore i bunnen og melodiøs punk. Hiten så langt: «Dure når du lægg dæ».
Les også: Pop i 2024 – Det store kvinneåret
Edel
Den nå Oslo-baserte Stavanger-duoen Vera Ottesen og Malin Stokkas skaper varm, flørtende og soulmettet pop/RnB med store harmonimettede refrenger. Fortsatt ferske i bransjen, men større og sikrere stemmer finner man knapt i det norske RnB-landskapet, og knallsingelen «Full Bloom» kan minne om noe Fieh kunne gjort eller britiske Raye eller H.E.R. Har spilt mye live nå på tampen av året, og med låtene de har utgitt i tillegg tåler Edel sammenligningene til siste frasering og viser en musikalitet som lyser langt inn i framtida.