Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, αναχώρησε την Κυριακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την εκλογή του.
Η επίσκεψή του πραγματοποιείται εν μέσω της εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αλλά και μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Πριν επιβιβαστεί ο Νετανιάχου είπε ότι θα συζητήσει «τη νίκη επί της Χαμάς, την επίτευξη της απελευθέρωσης όλων των ομήρων μας και την αντιμετώπιση του ιρανικού τρομοκρατικού άξονα».
Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ισραήλ «ποτέ δεν είχε καλύτερο φίλο στον Λευκό Οίκο», μια στάση που φαίνεται να διατηρείται.
«Νομίζω ότι είναι μια μαρτυρία της δύναμης της ισραηλινο-αμερικανικής συμμαχίας», είπε ο Νετανιάχου για το γεγονός ότι είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα συναντήσει ο Τραμπ.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο προκάτοχος του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, είχε διατηρήσει τη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στο Ισραήλ.
Αλλά η Κυβέρνηση Μπάιντεν αποστασιοποιήθηκε σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα που ακολούθησε, αλλά και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις βοήθειας.
Ο Τραμπ προχώρησε γρήγορα στην επαναφορά των σχέσεων.
Αμέσως μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, φέρεται να ενέκρινε μια αποστολή βομβών 2.000 λιβρών στο Ισραήλ, την οποία η Κυβέρνηση Μπάιντεν είχε μπλοκάρει, και ήρε τις κυρώσεις σε Ισραηλινούς εποίκους που κατηγορούνταν για βία κατά των Παλαιστινίων.
Μετά την έναρξη ισχύος της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, τον περασμένο μήνα, έπειτα από 15 μήνες πολέμου, ο Τραμπ υποστήριξε ένα σχέδιο «εκκαθάρισης» του παλαιστινιακού εδάφους, καλώντας τους Παλαιστίνιους να μετακινηθούν σε γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος ή η Ιορδανία.
Η στάση του ενίσχυσε την ανάγκη του Νετανιάχου για ισχυρούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, καθώς αντιμετωπίζει τις εγχώριες και περιφερειακές πιέσεις.
Η Σελίν Τουμπούλ, συνδιευθύντρια του Ιδρύματος Οικονομικής Συνεργασίας, μιας δεξαμενής σκέψης στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι «για τον Νετανιάχου, μια προνομιακή σχέση με τον Λευκό Οίκο είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο».
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Νετανιάχου θα αντιμετωπίσει έναν Πρόεδρο αποφασισμένο να προωθήσει τη δική του ατζέντα στη συνάντηση της Τρίτης.
Ο Τραμπ ορίζει ως πιο πιεστικές προτεραιότητες την εξασφάλιση των νότιων συνόρων των ΗΠΑ από την παράνομη μετανάστευση και τη διευθέτηση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, σύμφωνα με το Soufan Center, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Επίσης, ο Τραμπ θέλει να επαναπροσανατολίσει τις προτεραιότητές του προς την Ασία-Ειρηνικό, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χάλφα, ερευνητή στο Ίδρυμα Jean Jaures στο Παρίσι.
Οι συνομιλίες πιθανότατα θα καλύψουν επίσης παραχωρήσεις που πρέπει να δεχτεί ο Νετανιάχου για να αναζωογονήσει τις προσπάθειες εξομάλυνσης με τη Σαουδική Αραβία.
Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει σήμερα “μια ιδεολογική ευθυγράμμιση μεταξύ της λαϊκιστικής, Τραμπιστικής αμερικανικής δεξιάς και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού”.
Αλλά το πολιτικό περιθώριο του Νετανιάχου είναι πολύ μικρό στο πρόσωπο του Τραμπ που δεν έχει την πίεση της επανεκλογής, προσθέτουν.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πρόκειται να επαναληφθούν αυτή την εβδομάδα για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας εκεχειρίας.
Εάν επιτύχει, η συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση των εναπομεινάντων ομήρων στη Γάζα και ενδεχομένως να τερματίσει τον πόλεμο.
Το Γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, τη Δευτέρα.
Ωστόσο, αντιμετωπίζει έντονη πίεση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού του από ακροδεξιούς πολιτικούς που σκοπεύουν να ξαναρχίσουν τον πόλεμο στη Γάζα, μόλις λήξει η τρέχουσα εκεχειρία των έξι εβδομάδων.
Ο Ισραηλινός Υπουργός Οικονομικών απείλησε να παραιτηθεί από την Κυβέρνηση εάν ο πόλεμος δεν ξαναρχίσει, αφαιρώντας ενδεχομένως την πλειοψηφία του Νετανιάχου.
Ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει μια επιλογή μεταξύ των απαιτήσεων της Ουάσιγκτον και των ολοένα και πιο ανυπόμονων πολιτικών υποστηρικτών, στο εσωτερικό.
«Εάν ο Τραμπ του ζητήσει να κάνει παραχωρήσεις στους Παλαιστίνιους για να επιτύχει την εξομάλυνση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, ο Νετανιάχου θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ μιας προνομιακής σχέσης με τον Αμερικανό Πρόεδρο ή της διατήρησης του συνασπισμού του», εξηγούν οι αναλυτές.