El cas dels treballadors peruans que han patit abusos laborals està lluny d’encarar un camí que porti a una solució satisfactòria per als seus interessos. Després que l’advocat de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), en presència dels mateixos empleats sud-americans, es trobés amb el representant de l’empresa contractant el 18 de desembre, el sindicat no ha acceptat la resposta que va donar el dia 27 i per això han decidit posar una demanda a la Justícia.
El sindicat pretenia que l’empresa reparés les “irregularitats” i els “danys morals” que han patit els afectats. Així les coses, sí que va reconèixer que l’acomiadament havia estat injustificat i per això va satisfer una indemnització de 1.000 euros a cada treballador, però es va negar a pagar-los els danys morals, el viatge d’anada i tornada al Perú i els costos de l’hotel de Santa Coloma en el qual s’allotgen.
L’advocat de l’USdA, Eduard Coll, considera “ridícula” la indemnització i puntualitza que el camí judicial és independent del laboral, de manera que si els treballadors volen anar a la Batllia a recollir els 1.000 euros ho poden fer, però que serà decisió seva. En aquests moments, els tres electricistes continuen vivint a l’hotel en espera que algú els pagui el viatge de tornada al seu país. A més, les gestions amb l’ambaixada del Perú per buscar una repatriació no han funcionat, tot i que s’hi havia implicat fins i tot l’Institut de Drets Humans d’Andorra.
Coll lamenta que “fins ara” el Servei d’Inspecció de Treball presentava “deficiències” en la gestió d’aquest cas, però a hores d’ara “em sembla deplorable que, sent una situació excepcional, m’hagin requerit que demani cita prèvia quan m’havien assegurat que em rebrien en persona de seguida”.
Abans de la trobada amb l’empresa i després que la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, assegurés que podrien quedar-se a Andorra si una empresa els donava feina i aconseguien un nou contracte, els treballadors van començar a trucar a portes. Segons l’advocat sindical, algunes gestions havien fructificat fins que l’empresa que estava disposada a contractar-los va saber que es tractava d’un d’aquests tres treballadors.
“És una vergonya, no es pot deixar la gent tirada d’aquesta manera, perquè, a més, el dia que tornin al Perú començaran a parlar malament d’Andorra, i això provocarà que al final no trobarem treballadors de fora que vulguin venir al país pel mal que fan determinades empreses”, va denunciar.
Els tres treballadors peruans van arribar al país al juliol i van ser acomiadats el 31 d’octubre, tot i que havien estat contractats per sis mesos sota el règim d’autorització temporal per a treballadors d’empreses estrangeres, un permís que caducava el 19 de desembre passat. Percebien un salari de 1.650 euros, uns 200 euros menys que al seu país.
D’altra banda, Inspecció de Treball va el 2024 un 65% més d’inspeccions laborals d’ofici que el 2023, amb un total de 46, enfront de les 28 de l’any anterior, fet que va ser possible per l’increment d’efectius. Durant el 2024 es van incorporar al servei quatre nous inspectors, dos per cobrir vacants i dos més per cobrir places de nova creació.