Vanhan herraskartanon pihapiirissä Juvalla sijaitsee TeaHouse of Wehmais, bistroravintola, jossa myydään yli sataa eri teelaatua.
Juvalla, aivan Valtatie 5:n läheisyydessä, mutta silti omassa rauhassaan keskellä maalaismaisemaa seisoo vanha tallirakennus, jonka sisällä on lämmin tunnelma. Tallirakennuksessa toimii TeaHouse of Wehmais, bistroravintola, jonka yhteydessä on myös teemyymälä.
Vuonna 2010 perustettu ravintola tunnetaan runsaasta teevalikoimastaan ja korkealaatuisesta iltapäiväteekattauksestaan, jossa hyödynnetään lähialueen ja pientuottajien raaka-aineita.
Paikka onkin monen ohikulkumatkalaisen taukopaikka, jossa nälän pääsee taltuttamaan huolella valmistetuilla herkuilla.
– Juurekset tulevat meille 4–5 kilometrin päästä luomujuurestilalta. Teessä käytämme PihlasResortin hunajaa. Lihatuotteet ovat peräisin Wehmaan kartanosta ja kalat tulevat Kerimäeltä ja Puumalasta. Saimaan alueella on niin upeat raaka-aineet, että niitä on ylpeys käyttää kattauksissa, kertoo ravintolapäällikkö Anni Tuokko.
Tuuli Lindgren
TeaHouse of Wehmaisin iltapäiväteen tarjottavat valmistetaan kaikki ravintolan omassa keittiössä käsityönä aina macaronseista erilaisiin suklaakonvehteihin.
Skonssit parempia kuin Englannissa
TeaHouse of Wehmais tunnetaan myös skonsseistaan, jotka ovat olennainen osa iltapäiväteekulttuuria. Skonssit, eli englantilaiset teeleivät kohotetaan leivinjauheella, ja ne voivat olla suolaisia tai makeita. TeaHouse of Wehmaisissa iltapäiväteekattaukseen kuuluvat vaniljaskonssit, jotka tarjotaan hillon ja kermavaahdon kanssa.
– Skonssimme ovat saaneet erityisiä kehuja siitä, kuinka meheviä ja herkullisia ne ovat. Eräs asiakas sanoi, että meidän skonssimme maistuivat paremmalta kuin hänen Englannissa syömänsä, Tuokko kertoo ylpeänä ja sanoo olevansa asiasta itsekin samaa mieltä.
Tuuli Lindgren
– Itsekin kun olen päässyt brittiläisiä skonsseja koulutusmatkalla maistelemaan, niin kyllähän ne meidän vaan ovat parempia, hän sanoo nauraen.
Vaikka iltapäiväteekattauksessa tarjoiltavat skonssit ovat makeita, ravintolassa tarjoillaan myös suolaisia skonsseja sekä komboja, joissa on sekä suolainen että makea skonssi.
– Ne ovat olleet myös todella tykättyjä.
Suolaisissa sormileivissä Tuokko kertoo haluavansa hyödyntää itse tehtyjä leipiä klassisen paahtoleivän sijaan.
– Meillä on innovatiivinen keittiö, ja haluamme syrjäyttää paahtoleivän. Meillä on äärimmäisen hyvä saaristolaisleipä, joten miksi emme käyttäisi sitä kattauksessa?
Tuuli Lindgren
Suosikissa mansikkaa ja vaniljaa
Teehuoneessa kun ollaan, on tarjolla toki myös kattava valikoima teetä. Teelaatuja on myymälän puolella myynnissä noin sata, sesonkeina enemmänkin.
TeaHouse of Wehmais myy irtoteetä, ja sitä löytyy maustamattomana sekä maustettuna, eri teelaaduissa.
Eniten myymälästä ostetaan Studio 54 -teetä, joka on ollut asiakkaiden suosikki jo vuosien ajan. Studio 54 on mansikalla ja vaniljalla maustettua mustaa teetä.
Tuuli Lindgren
Uutuutena suosikiksi myydyimmän kymmenen joukkoon on noussut Oolong Melon Splash, joka nimensä mukaisesti sisältää melonia. Asiakkaiden kestosuosikki on myös luomu Earl grey.
Vihreään teehen liittyy harhaluulo
Miten hyvä tee sitten valmistetaan? Tuokko muistuttaa, että tärkeintä on, että teelehdillä on runsaasti tilaa teetä haudutettaessa. Siksi hauduttamiseen kannattaa käyttää esimerkiksi leveää siivilää. Näin teelehdet pääsevät antamaan teehen kaikki arominsa.
Toinen tärkeä asia on veden lämpötila. Tuokko on huomannut, että suomalaisilla on etenkin vihreästä teestä väärä käsitys.
– Monesti asiakkaat tulevat sanomaan, että vihreää teetä en ainakaan halua, kun se on kitkerää. Siinä vaiheessa kysymme aina asiakkaalta, että mihin lämpötilaan hän on vihreää teetä hauduttanut.
Vihreä tee kuuluu hauduttaa maksimissaan 80-asteiseen veteen. Jos sen hauduttaa kuumaan, lähes kiehuvaan veteen, on lopputulos kitkerä.
– Monelle on syntynyt turhaan ajatus, etteivät he halua juoda vihreää teetä enää koskaan.
Tuuli Lindgren
Musta tee puolestaan kestää kuuman veden, samoin kuin Rooibos, joka ei virallisesti teetä olekaan.
Valkoinen tee haudutetaan taas miedommassa lämmössä, 75–80 asteessa.
– Jos asiakkaalla ei ole säädettävää vedenkeitintä, suosittelemme yleensä kotiin ostettavaksi mustaa teetä tai Rooibosta.
Teetä voi hyödyntää myös ruoanlaitossa. Näin syntyy TeaHouse of Wehmaisin teegraavattu lohi.
Teegraavattu lohi
1 kg lohifile
50 g karkeaa suolaa
20 g sokeria
3–5 rkl luomu Earl Grey -teetä
1. Huuhtele ruodoton lohifile kylmällä vedellä ja pyyhi pinta kuivaksi.
2. Sekoita suola ja sokeri.
3. Hiero seos kalafileen pintaan.
4. Ripottele kalan päälle luomu Earl Grey -teetä, niin että kala peittyy kokonaan.
5. Kääri kala leivinpaperiin ja laita kalan päälle kevyt paino.
6. Nosta jääkaappiin ja anna tekeytyä 1–2 vrk. Huomioi, että paksumpi file vaatii pidemmän graavaus ajan.
7. Pyyhi kalan pinnasta ylimääräinen tee pois.
8. Leikkaa ohuiksi siivuiksi ja tarjoile.