Udover de to kæder er et af de mere unikke aspekter ved cyklen dens innovative gearskifte, det gøres blot ved at træde pedalerne en halv omgang baglæns. Og World Bicycle Relief mener, at skiftet “sker øjeblikkeligt og uden klik eller kædehop.”
Sådan ét kørte jeg med for over 45 år siden, så det er absolut ingen nyhed og var heller ikke den store succes, da det lave gear havde direkte træk og derfor ikke egnede sig til at køre op ad bakke.
Gearskiftet er muligt, fordi at en friløber i baghjulet har to tandhjul: et højt gear til kurvede strækninger og op ad bakke og et lavt gear til at fart. Når man træder en halv omgang baglæns, deaktiveres det høje gear, og det lave gear tager over.
Det er omvendt. Lavt gear til lave hastigheder. Højt gear til høje – se https://ordnet.dk/ddo/ordbog?subentry_id=59003043&query=lavt+gear .
2 gear kan man efter min mening ikke bruge til ret meget, for det ideelle er at holde en konstant kadence på 60 – 70 pedalomdrejninger pr. minut uanset terrænet og så justere gearet derefter. På min nuværende cykel, der bruges til at køre ture på omkring 100 km i midtjylland, har jeg 12 gear med omkring 12 – 15 % spring imellem, og det er ikke ét eneste for meget, så jeg har tænkt på at skifte til endnu flere gear med mindre spring.
SRAM, der har udviklet gearløsningen, valgte netop denne metode for at sikre driftssikkerhed og nem reparation. Men det muliggør også at, hvis en kæde går i stykker, kan rytteren stadig cykle videre ved, at den anden kæde tager over.
Jeg har aldrig oplevet, at en SRAM kæde knækker, hvis man vel at mærke holder den ren og velsmurt. Når kæden begynder at “snakke”, når man træder hårdt i pedalerne, fortæller den faktisk selv, at det er tid til at skifte den, så to kæder er en overflødig gimmick, der blot forøger vægten og den nødvendige vedligeholdelse.
Det ville være langt bedre at lave “kør videre” dæk, som f.eks. har en indre nødkerne, som det kan køre videre på i tilfælde af en punktering. Jeg har før kørt på 100 % punkterfrie PU dæk; men rullemodstanden er for stor, og støddæmpningen for dårlig. Kunne man imidlertid normalt køre på luft og så humpe hjem på PU i tilfælde af en punktering, ville det være ideelt.