Θετικοί στο άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, νέοι και νέες και από τις δύο κοινότητες, οι οποίοι «αγκαλιάζουν» την ιδέα, ευελπιστούν πως μια τέτοια πρωτοβουλία θα δημιουργήσει προοπτικές για εμβάθυνση φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, οικοδομώντας τη βάση για την επανένωση του νησιού και του λαού της Κύπρου.
Αυτά ήταν τα ευρήματα του γκάλοπ που πραγματοποίησε η «Χ» συνομιλώντας με νέους και νέες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στο οποίο επικράτησαν οι απόψεις και τα σχόλια που επιζητούν την ειρήνη και την ασφάλεια, μέσα από όνειρα και ελπίδες για μια επανενωμένη Κύπρο, γέφυρα ειρήνης και συνύπαρξης.
Επιβεβαιώνεται έτσι και η πρόθεση 13 κομμάτων ένθεν κακείθεν του συρματοπλέγματος, η οποία επικυρώθηκε με κοινό ανακοινωθέν στις 5 Δεκεμβρίου 2024, για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων στη Λευκωσία, την περιοχή Αθηένου-Λουρουτζίνας και τα Κόκκινα. Σημειώνεται πως τις προηγούμενες μέρες κόμματα και αξιωματούχοι και από τις δύο κοινότητες εξέφρασαν είτε ολική είτε μερική αντίθεση στο άνοιγμα οδοφραγμάτων.
«Οι διελεύσεις αφορούσανπάντα την ελευθερία»
Sonay: Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουν νέα σημεία διέλευσης στην Κύπρο. Η ανεπάρκεια των υφιστάμενων σημείων διέλευσης προκαλεί τόσο απώλεια χρόνου όσο και δυσκολίες στην καθημερινή ζωή. Το άνοιγμα περισσότερων σημείων ελέγχου θα διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα ενισχύσει τις κοινωνικές,πολιτιστικές, ακόμη και οικονομικές αλληλεπιδράσεις. Το να επιτρέψουμε στους ανθρώπους να συναντηθούν πιο εύκολα, θα βοηθήσει στη μείωση των προκαταλήψεων και στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για την ειρήνη και τη συνεργασία στο νησί και το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης είναι σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας. Αυτό θα ήταν ένα βήμα που θα ωφελήσει όλους και θα βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος.
Γιώργος: Ως νέος αυτού του τόπου,θεωρώ πως το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων θα συμβάλει θετικά στις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Χαιρετίζω την έκκληση των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών δυνάμεων για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων και ελπίζω να εισακουστούν από τους δύο ηγέτες, στους οποίους εναπόκειται η απόφαση για το αν θα κάνουν πράξη αυτή την επιθυμία. Το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων στην περιοχή Αθηένου-Λουρουτζίνα και στα Κόκκινα όχι μόνο θα συνέβαλε θετικά στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, αλλά θα επέλυε το πρόβλημα της απομόνωσης και άλλων καθημερινών προβλημάτων των ντόπιων κατοίκων που προκαλούνται από το απαράδεκτο διχοτομικό status quo. Βέβαια, το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων είναι ένα προσωρινό μέτρο που σε καμία περίπτωση αποτελεί λύση του κυπριακού προβλήματος, αν και είμαι επίσης βέβαιος ότι με το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων θα δημιουργηθεί ευνοϊκότερο κλίμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Berk: Οι διελεύσεις για μένα αφορούσαν πάντα την ελευθερία. Αν και υπάρχουν ήδη δύο σημεία διέλευσηςστην περιοχή της Αμμοχώστου και τρία στην περιοχή της Μόρφου (όπως ορίζειτο ίδιο το ψευδοκράτος), είναι αδιανόητο να υπάρχει ένα μόνο σημείο διέλευσης οχημάτων στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σύμφωνα με την Έκθεση Πράσινης Γραμμής του 2023 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο συνολικός αριθμός οχημάτων Τουρκοκυπρίων που διήλθε από το ελεύθερο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι το 2023 είναι 532.206. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη σημασία του ανοίγματος περισσότερων σημείων διέλευσης. Το άνοιγμα του νέου οδοφράγματος στις περιοχές Ομορφίτα και Άγιος Κασσιανός θα διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία και τη ζωή των κατοίκων του νησιού. Όχι μόνο θα διευκολύνει την καθημερινότητα, αλλά θα αυξήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, και λειτουργεί ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ειρήνης. Το νέο σημείο διέλευσης θα επιτρέψει σε εμάς, τους Τουρκοκυπρίους, να έχουμε καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας μας, κάτι που θα συμβάλει θετικά στη διαδικασία επανένωσης του νησιού μας.
Βασίλης: Το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης στην Κύπρο είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της σύνδεσης και της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ανοίγοντας το δρόμογια ένα ενωμένο μέλλον στο πλαίσιομιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Τα επιπλέον σημεία διέλευσης θα βελτιώσουν την κινητικότητα, θα διευκολύνουν την επικοινωνία και θα ενισχύσουν τις κοινωνικές και πολιτιστικές σχέσεις. Δημιουργώντας ευκαιρίες για αλληλεπίδραση, μπορούμε να γκρεμίσουμε τα εμπόδια της διχοτόμησης, να αμφισβητήσουμε στερεότυπα και να οικοδομήσουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν τις αρχές μιας ομοσπονδιακής λύσης, προωθώντας τη συνεργασία και τη συνύπαρξη. Η ειρήνη μέσω της σύνδεσης θα καλλιεργήσει ένα κοινό όραμα για μια επανενωμένη Κύπρο, διασφαλίζοντας πρόοδο και ευημερία για όλους τους κατοίκους του νησιού.
Fikri: Η έκκληση 13 πολιτικών κομμάτων και από τις δύο κοινότητες να ανοίξουν νέα σημεία ελέγχου είναι ένα κομβικό βήμα προς την προώθησητης ενότητας και της συνεργασίας στην Κύπρο. Τα οφέλη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι πολύπλευρα. Η βελτιωμένη προσβασιμότητα θα διευκόλυνε τις καθημερινές μετακινήσεις για εργασία, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη, μειώνοντας τα εμπόδια που απομονώνουν τις κοινότητες. Η αυξημένη αλληλεπίδραση θα αμφισβητούσε τις προκαταλήψεις, επιτρέποντας στους ελληνόφωνους και τουρκόφωνους Κύπριους να επανασυνδεθούν μέσω κοινών εμπειριών, ενισχύοντας την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη. Οικονομικά, οι τοπικές επιχειρήσεις κοντά σε σημεία ελέγχου θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν και ο τουρισμός θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από περιορισμένες περιοχές, προς όφελος και των δύο πλευρών. Αυτό το άνοιγμα θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει ώθηση για ευρύτερο διάλογο για τη συμφιλίωση και την κοινή διακυβέρνηση.
Μαρία: Το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων μετά από τη συμφωνία ε/κ και τ/κ πλευράς θα μπορούσε να επιφέρει οφέλη για το σύνολο του λαού. Μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλλε στην ανάπτυξη των διαύλων σύνδεσης και συνδιαλλαγής των Κυπρίων σε διάφορα επίπεδα, με τα νέα σημεία διέλευσης να διευκολύνουν ουσιαστικά την καθημερινότητά τους. Η κοινωνική και θεσμική υποστήριξη της επαφής μεταξύ Τ/κ και Ε/κ δύναται να έχει οφέλη που θα συνέβαλλαν στη βιωσιμότητα μιας λύσης ΔΔΟ. Ωστόσο το διάνοιγμα προοπτικής λύσης δεν παύει να βρίσκεται στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, μακριά από την επικίνδυνη στασιμότητα και από αυθαίρετες παλινδρομήσεις, επιδιώκοντας την επίτευξημιας βιώσιμης πολιτικής λύσης που να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 -79.