Kommer lige fra dialog møde i dag i Transportudvalget, hvor der blev sat fokus på nye måder at arbejde med mobilitetsbeslutninger i Danmark.
Mødet var kommet i stand på initiativ fra IDA, der gerne vil have fokus på hvorledes vi får etableret en samlende mobilitetsplan for Danmark.
Aske Nydam Guldberg, Næstformand i IDA pointerede, at det er vigtig med en samlende mobilitetsplan, og det er tid til at se mere seriøs på roadpricing for personbiler, med baggrund i at det indføres for lastbiler fra nytår.
Artiklen fortsætter efter annoncen
Søren Have, Concito pointerede, at mere mobilitet ikke altid er af det gode. Vi skal i stedet tilpasse udbud og efterspørgsel og udnytte infrastrukturen bedre. Vi skal ikke gøre som vi plejer.
Og Michael Knørr Skov, Cowi præsenterede rapporten ”Mobilitet 2050”, som er udarbejdet af en uafhængig tænketank, der er etableret på initiativ af Cowi. Tænketanken foreslår bl.a., at der skal nedsættes et mobilitetsråd. Og vi skal blive markant bedre til at udnytte den infrastruktur og det transportudbud, vi allerede har.
Der var indlæg fra både Norge og Sverige, som i mange år har haft en åben proces om de fremtidige investeringer. De arbejder med rullende planlægning hvor planen ses igennem hvert tredje eller fjerde år.
Det har vi desværre ikke herhjemme. De store aftaler bliver fortsat foretaget i natlige forlig hvor alle skal have noget.
Artiklen fortsætter efter annoncen
Der er lavet store forlig i 2009 og 2021, hvor der begge gange blev aftalt investeringer for ca. 150 mia. kr.
Og der er her ikke en struktureret proces, som skal samle op på planlægningen.
Jeg kiggede lige i aftalen fra 2009 og fandt her faktisk en aftale om rullende planlægning:
Parterne har noteret sig, at regeringen gennem rullende planlægning vil fremlægge beslutningsgrundlag og projekter til stillingtagen således, at parterne hvert andet år får mulighed for at tage stilling til de konkrete anlægsprojekter, hvor der forligger beslutningsgrundlag og hvert fjerde år får mulighed for at tage stilling til, hvilke nye analyser og beslutningsgrundlag, der skal udarbejdes. Endvidere vil regeringen indkalde til mindst et årligt møde om status for den rullende planlægning.
Som led i den rullende planlægning vil parterne få mulighed for at tage stilling til de beslutningsgrundlag, der færdiggøres for en række vigtige konkrete projekter på bane- og vejområdet, som det tidligere er aftalt at undersøge.
Ja, det er vigtigt med en rullende planlægning.
Og hvad skete der? Ja, alle midler for perioden 2010-20 blev disponeret indenfor de første 2-3 år og ikke på grundlag af større analyser. Og sognerådspolitiken med hemmelige sporadiske natte forlig blev fortsat.
Det har betydet at vi bl.a. har fået en række projekter, som har megen tvivlsom affekt.
Men debatten på dialog mødet viste, at politikerne faktisk er meget interesseret i at få lavet mobilitetsløsninger, og der var fin deltagelse i mødet.
Der er jo her mange projekter at vælge i mellem. Men jeg savnede en drøftelse af hvorledes vi så får valgt de projekter, der kan sikre en afbalanceret udvikling – det blev slet ikke berørt på mødet.
Jeg vil opfatte dagens arrangement som et første trin mod at få udarbejdet en mobilitetsplan for Danmark, som både omfatter udbud og efterspørgsel. Hvilke projekter skal etableres og hvorledes får vi trafikanterne til at anvende infrastrukturen bedre? Og vi kommer her ikke udenom at se på roadpricing.
Der foreligger en aftale fra 2021 om hvilken infrastruktur, der skal etableres frem til 2035. Og den er faktisk uafhængig af hvad der i øvrigt sker på trafikområdet.
Det er blevet moderne med trepartsaftaler, og jeg kunne forestille mig, at der bliver lavet en trepartsaftale på transportområdet.
Centrale organisationer, kommuner, regionen og trafikoperatører skal deltage i udarbejdelse af denne aftale.
Den skal ikke blot omfatte de store investeringer, men også en aftale om at udvikle en mobilitetsplan, som kan ændre den måde vi som trafikanter anvender infrastrukturen – og her vil et centralt emne være roadpricing.
Og så skal trepartsaftalen som det vigtigste beskrive processen for hvorledes vi i en åben planlægningsproces får udarbejdet og gennemført ”Mobilitet 2050”.